Jdi na obsah Jdi na menu

Zajímavosti o Anglii

4. 5. 2020

V této zemi byla v podstatě odstartována průmyslová revoluce a nachází se zde také první železnice světa. Nejstarší veřejná trasa byla zprovozněna v roce 1825 a vedla ze Stocktonu do Darlingtonu.Dnešní Velká Británie je s evropským kontinentem spojena Eurotunelem (Channel Tunnel). Ten vede pod Lamanšským průlivem z Folkstone do francouzského Calais.

Původně byla nejvyšším článkem anglického správního systému hrabství. Toto členění navázalo na staré celky z doby před sjednocením Anglie, například království jako byly Essex či Sussex; vévodství, jakými byly Yorkshire, Cornwall či Lancashire nebo prostě panství dána nějakému šlechtici, což je například případ Berkshiru. Do roku 1867 se hrabství členila na malé celky nazývané setninyTato hrabství stále existují jako tradiční hrabství. Z mnoha důvodů však byla tato hrabství v mnoha částech Anglie silně pozměněna nebo zrušena jako administrativní celky. 

Fakt, že hrabství byla tak malá, mělo za následek, že zde neexistovala žádná regionální vláda schopná koordinovat spolupráci na regionální úrovni. Tohle byl především případ metropolitních oblastí obklopujících města, protože hranice hrabství byla určena už několik století před průmyslovou revolucí a masovou urbanizací Anglie.